Logga in

Glömt lösenordet?
Har du inget konto? Bli medlem
Påminnelser

Påminnelser

Mailutskick

Mail skickas ut ca 1-2 gånger/månad

Påminnelser Live

Påminnelser skickas ut 1 timme innan sändningen startar. Inför Q&A och gratisevent skickas även mail ut dagarna innan.

Observera att du som medlem alltid kommer att få viktiga mail så som uppdateringar, orderbekräftelser m.m.
Vissa inställningar kan ta upp till 24 timmar innan de aktiveras

Ställ in alla utskick

Ställ en fråga

Inskickade frågor besvaras under våra Q&A (frågestunder) som hålls för medlemmar varje månad.

*” anger obligatoriska fält

Valfritt (för eventuella svar eller kompletteringar)
Hidden
Viktigt!
Tekniska frågor och medlemsfrågor mailas direkt till info@posturalyoga.com.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad kan dålig hållning ge för konsekvenser?

Allt fler går omkring med dålig hållning. Det är vanligt att tro att “jag ser ut såhär” och “det är ingenting jag kan påverka”. I själva verket kan du till stor del påverka din hållning, allt ifrån hur fötterna pekar och så kallad kobenthet till överkroppens hållning i rygg, nacke och axlar. Genom att förbättra din dåliga hållning kan du bli av med envis smärta och värk eller jobba förebyggande för att förhindra att smärtan uppkommer.

Har jag dålig hållning?

Det vi ofta tänker på när vi hör dålig hållning är rundad bröstrygg, framskjutna axlar och nacke med huvudet framför kroppen. Dålig hållning innefattar så mycket mer. Det kan till exempel också innebära för mycket eller för lite svank i ländryggen, framskjutna höfter, kobenthet, hjulbenthet, översträckta knän och fötter som pekar utåt sidorna.

Ta gärna en titt i spegeln på hur du ser ut framifrån

 • Pekar fötterna utåt sidan?
 • Pekar knäskålarna inåt mitten eller utåt sidan?
 • Är du kobent eller hjulbent?
 • Är höfterna ojämna?
 • Pekar naveln åt sidan?
 • Är axlarna ojämna?
 • Lutar huvudet åt ena sidan?

Be någon att ta en bild av dig från sidan

 • Har du en lodlinje som går från örat ner till ankeln genom axel, höft och knä?
 • Om inte, vad är det som avviker från lodlinjen?
 • Står du och hänger framåt med höfterna?
 • Är huvudet framskjutet?
 • Eller är det något annat som avviker från lodlinjen?

Om svaret är ja på någon eller några av frågorna ovan har du på ett eller annat sätt en obalanserad hållning. För många är hållningen mest en estetisk fråga. För andra är den dåliga hållningen grunden till smärta och värk i till exempel knän, rygg, nacke och axlar. Om du inte upplever smärta och värk idag finns det en risk att den obalanserade hållningen kan skapa besvär framåt i tiden.

Hållningen påverkas ofta omedvetet över tid

Vad vi gör och inte gör i vår vardag är ofta det som över tid påverkar hållningen mest. Många gånger är vi inte medvetna om att våra vanor bidrar till hållningen. Vanor och rörelsemönster skaffar vi ofta tidigt i livet och därför är det bra att titta tillbaka ända till småbarnstiden. Det som är bra med vanor är att du när som helst kan byta dina gamla vanor och rörelsemönster till nya, det är aldrig för sent att börja.

Kröp du när du var barn? Eller hoppade/hasade du fram på rumpan? Eller du kanske bara reste dig och började gå? Just krypandet är en viktig del för att stärka hållningsmusklerna så att de är redo att hålla kroppen i balans när man sedan reser sig och börjar gå. Om du inte har krupit som barn finns risken att andra muskler än dina ljumskmuskler gör den största delen av hållningsarbetet och till slut kommer det att visa sig i form av dålig hållning med eventuella besvär som ont i knän, rygg, nacke eller axlar.

Hur ser dina föräldrar och syskon ut? Vi har en tendens att “ärva” samma hållning som våra nära och kära. Många gånger är det mer ett resultat av miljön än ett faktiskt arv. Redan som treåringar börjar vi härma omgivningen. Om pappa går med fötterna pekandes utåt så finns risken att barnen tar efter. Om mamma sjunker ihop som en hösäck i soffan lär sig barnen att det är så man sitter när man tittar på tv och så vidare. Dessa beteenden skapar spänningar i muskler som gör att vi bibehåller den hållningen genom livet.

Har kroppen varit utsatt för ensidig belastning? Många idrotter är inte symmetriska, tennis och golf är typiska exempel där överkroppen roteras upprepade gånger och det finns många fler idrotter som innehåller upprepade ensidiga rörelser. Vissa arbeten belastar kroppen monotont som att sitta i kassan i mataffären. Ytterligare ett exempel är stillasittande arbete där man ofta hamnar sittande med dålig hållning. Dessa typer av vanor kan sätta sig som mönster i kroppen som man kan se genom att titta på hållningen.

Den gemensamma nämnaren är att hållningsmusklerna inte blir tillräckligt stimulerade i de ovan nämnda fallen och dålig hållning blir resultatet. Antingen är hållningsmusklerna svaga redan från början som i exemplet med uteblivet krypande eller så har kroppen hamnat i positioner där det är svårt för hållningsmusklerna att arbeta korrekt.

Konsekvenserna visas ofta i nacke, axlar och rygg

Konsekvensen av dålig hållning blir att vissa delar av kroppen kommer att belastas hårdare än de borde. Ofta blir nacke, axlar och rygg utsatta på ett eller annat sätt.

Symptom kan sedan vara mer fokuserad i form av smärta i såväl ländrygg och bröstrygg som armar, höfter, knän och fötter. Var smärtan sitter visar nödvändigtvis inte var grundproblemet sitter utan ska ses som symptom på var belastningen har blivit för hög.

Resultatet av en belastning som leder till ett smärtande obehag i kroppen är beviset på att muskelbalansen inte är tränad eller optimal. Musklerna fäster över kroppens leder och kan därför påverka ledernas position. En obalanserad muskel kan därför påverka leden så att den inte belastas i sitt starkaste läge.

När du utför ett arbete ska stötarna gå som vågor genom kroppen. Dessa vågor kan fortplanta sig om leden är i rätt position och varje led blir som en form av stötdämpare. Ju fler leder som är i rätt position, ju fler fungerande stötdämpare har du och varje enskild del kommer belastas mindre.

Hjälpmedel mot dålig hållning

Det finns en hel del hjälpmedel mot dålig hållning på marknaden. Det finns bland annat västar och tröjor som påminner dig att sträcka på överkroppen. Jag får en del frågor om dessa produkter är bra eller dåliga och svaret kan vara både och, beroende på hur man använder produkterna.

Ur ett posturalt perspektiv så är det inte självklart att problem med dålig hållning i överkroppen har sitt ursprung just där. Om du då enbart jobbar med att sträcka upp överkroppen finns det risk för att du får jobba för hårt med musklerna i området och det kan på sikt bli överbelastat. Om du jobbar med ursprunget till den dåliga hållningen är det inte säkert att du behöver använda hjälpmedel för att bibehålla god hållning.

Men, att sjunka ihop med dålig hållning blir lätt en vana som kan vara svår att bryta. Om du har börjat jobba med grundorsaken till dålig hållning och ändå märker att du sjunker ihop av gammal vana kan det vara bra med någon typ av hjälpmedel för att påminna kroppen. När du använder produkter för bättre hållning på detta sätt är det lättare för kroppen att belastas rätt och anstränga rätt muskler för att bibehålla den goda hållningen. Du bör se dessa produkter som ett hjälpmedel på vägen och inte en permanent lösning.

Träna för att bli av med dålig hållning

Träning är det absolut bästa sättet att komma till rätta med dålig hållning så att den blir bättre. Om du har en äkta god hållning ska du kunna stå upp med en bibehållen kroppshållning när du slappnar av. Tung gymträning med övningar för rygg, mage och axlar ger en till synes bättre hållning men går inte på djupet, du kommer att sjunka tillbaka till dålig hållning när du slappnar av.

Den naturliga och hållbara vägen är att träna bort dålig hållning genom att börja med korrigerande övningar som inte tillåter de stora muskelgrupperna att ta över arbetet. Efter att hållningsmsklerna börjat arbeta korrekt kan du med fördel gå vidare och stärka upp de stora muskelgrupperna.

Grundkursen – klicka här – är en jättebra start för att komma till rätta med dålig hållning och för att bli av med eller förebygga symptom som kan uppkomma därav.