Logga in

Glömt lösenordet?
Har du inget konto? Bli medlem
Påminnelser

Påminnelser

Mailutskick

Mail skickas ut ca 1-2 gånger/månad

Påminnelser Live

Påminnelser skickas ut 1 timme innan sändningen startar. Inför Q&A och gratisevent skickas även mail ut dagarna innan.

Observera att du som medlem alltid kommer att få viktiga mail så som uppdateringar, orderbekräftelser m.m.
Vissa inställningar kan ta upp till 24 timmar innan de aktiveras

Ställ in alla utskick

Ställ en fråga

Inskickade frågor besvaras under våra Q&A (frågestunder) som hålls för medlemmar varje månad.

*” anger obligatoriska fält

Valfritt (för eventuella svar eller kompletteringar)
Hidden
Viktigt!
Tekniska frågor och medlemsfrågor mailas direkt till info@posturalyoga.com.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ryggskott

Vad är ryggskott?

Ryggskott, eller lumbago som det heter i medicinska termer, är smärta i ryggen, oftast ländryggen, som antingen kommer smygande eller akut. Utöver smärta i ryggen är stelhet och oförmåga att röra ryggen det som kännetecknar ett ryggskott. Ofta känns det som att ryggen låser sig och det kan vara svårt att stå med en upprätt hållning. Ibland kan ryggskott komma tillsammans med smärta ut i benet, ischias.

Hur många dagar sitter det i?

Ryggskott går oftast över av sig själv, läkningstid är cirka en till två veckor, men vid upprepade ryggskott bör du ta reda på vad som är orsaken att det kommer tillbaka.

Ryggskott symptom

När du får ett ryggskott krampar musklerna runt om ryggraden för att skydda diskarna från att gå sönder. Du har alltså belastat ryggen på ett sådant sätt som kroppen inte tål. Oftast är det inte själva musklerna som smärtar när du får ryggskott, utan det är andra strukturer som kommer i kläm på grund av krampande muskler som tenderar att smärta.

Smärtan som uppstår kan vara huggande, stickande, krampande, molande eller brännande. Hur du upplever smärtan beror på vilken del av ryggen som krampar, vad du har för grundsvaghet som utlöst ryggskottet och hur din kropp försöker kompensera för denna svaghet.

I början, när det kan kännas akut

Smärta är alltid ett varningstecken till kroppen som skall tas på allvar. I den mest akuta fasen av ryggskott som varar upp till 48 timmar kan det vara svårt att stå upp utan stöd. Behöver du stödja dig på någon eller något för att kunna stå upp utan akut smärta bör du vila, i liggande position eller i en position som inte gör ont, tills du kan stå upp på egen hand. Därefter ska du börja röra på dig så snart du kan, men var försiktig, det bästa du kan göra är att röra på dig så mycket du kan utan att skapa mer smärta, lyssna på kroppen!

Kan ryggskott komma från sned rygg?

Stelhet, rotation, sidoböjning, för mycket eller för lite svank och olika kombinationer av dessa i rygg och bäcken är inte ovanligt idag. Med en sned rygg innebär det att rörligheten i vissa delar av ryggen blir begränsad och tvingar andra delar till att kompensera för stelheten och ta ut mer rörlighet än vad som är optimalt i de delar av ryggen som fortfarande fungerar som de ska. Detta ligger till grund för att ryggen belastas för mycket på de ställen som fortfarande har kvar sin rörlighet och ett ryggskott kommer som en signal till dig att ta tag i problemet så att du inte skadar dig permanent och allvarligt.

Ryggskott i sig är oftast inte farligt, det gör bara väldigt ont, men upprepade ryggskott kan i värsta fall leda till diskbråck om du inte ser till att ta reda på grundorsaken och löser den.

Vi sitter alldeles för mycket och har tappat våra naturliga rörelsemönster. Det tillsammans med inaktivitet, skador, operationer och monotona, ensidigt belastande rörelser skapar muskulära obalanser i kroppen. Dessa muskulära obalanser drar kroppen in i en onaturlig hållning. En kropp med onaturlig hållning och ett onaturligt rörelsemönster tål inte lika hög belastning som en balanserad kropp gör.

Kroppen strävar alltid efter att stå i balans. Det betyder att om du till exempel har ett roterat bäcken kommer kroppen att kompensera för det så att ansiktet ändå pekar rakt fram. I och med att ryggen är så pass rörlig som den är, är det oftast i ryggen som dessa kompensationer sker och det är ryggskott och andra ryggbesvär som blir symptomen på dessa obalanser.

Behandling av ryggskott

I och med att ryggskott ofta har sin grund i en obalanserad muskulatur som skapar en onaturlig hållning, är ett bra sätt att rehabilitera och förebygga återkommande ryggskott att träna hållningen. Med postural yoga tränas hållningen inifrån så att du får en avslappnad, naturligt upprätt hållning som gör att den belastning kroppen utsätts för kan fördelas jämnt över kroppens muskler och leder så att du kan njuta av att röra dig fritt utan smärta.

Med hjälp av Postural Yoga går det att behandla ryggskott i den akuta fasen för att minska smärtan och påskynda läkningen. I senare skede när den akuta fasen har lagt sig men smärtan kvarstår i vissa rörelser samt efter att ryggskottet har läkt är Postural Yoga utmärkt ut för att förhindra att det kommer tillbaka.

Är massage bra vid ryggskott?

Beroende på vilken fas du är i kommer behandlingen att se olika ut. Massage  kan inledande släppa på värken, går du till en massör kan det hjälpa tillfälligt, förutsatt att massören hitta vilka muskler som kompenserar för att släppa på muskelspänningar.

I den akuta fasen behandlas kroppen väldigt mjukt för att öka cirkulationen och avslappningen i det drabbade området. De djupaste hållningsmusklerna aktiveras varsamt för att aktivera en djupare stabilitet, vilket möjliggör en snabbare läkningsprocess.

Behandling efter den akuta fasen tillåter lite fler övningar för att ge kroppen en ännu djupare stabilisering och avslappning som i sin tur förkortar tiden tills du är helt smärtfri. Prova dig försiktigt fram för att se vilka övningar som passar för just dig. Det ska inte göra ont när du gör övningen och det ska inte heller öka smärtan direkt efter eller de närmaste tre dagarna.

Har du problem med återkommande ryggskott rekommenderar vi att du börjar med grundkursen – klicka här – så snart du kan utföra övningarna utan att det skapar mer smärta. Det kommer balansera musklerna och minska risken för att ryggskotten kommer tillbaka.