Logga in

Glömt lösenordet?
Har du inget konto? Bli medlem
Påminnelser

Påminnelser

Mailutskick

Mail skickas ut ca 1-2 gånger/månad

Påminnelser Live

Påminnelser skickas ut 1 timme innan sändningen startar. Inför Q&A och gratisevent skickas även mail ut dagarna innan.

Observera att du som medlem alltid kommer att få viktiga mail så som uppdateringar, orderbekräftelser m.m.
Vissa inställningar kan ta upp till 24 timmar innan de aktiveras

Ställ in alla utskick

Ställ en fråga

Inskickade frågor besvaras under våra Q&A (frågestunder) som hålls för medlemmar varje månad.

*” anger obligatoriska fält

Valfritt (för eventuella svar eller kompletteringar)
Hidden
Viktigt!
Tekniska frågor och medlemsfrågor mailas direkt till info@posturalyoga.com.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Löparknä

Löparknä innebär att senan längs utsidan av knäet har blivit överbelastad. Smärtan är ofta skärande, uppkommer under belastning och ökar efter hand. De vanligaste aktiviteterna där löparknä uppstår är löpning, framför allt i nedförsbacke, cykling och längdskidåkning i fristil. Vad som är signifikant är att det oftast blir bättre om man vilar från aktiviteten där det uppstod.

Löparknä ur ett posturalt perspektiv

När en del av kroppen blir överbelastad säger det direkt att en annan del av kroppen inte gör sitt jobb fullt ut. När smärtan sitter på utsidan av knäet säger det oss att utsidan av låret och utsida/framsida av höften arbetar för hårt. Det uppstår ofta som en kompensation för att insida lår och ljumskar inte är tillräckligt aktiva. Den ökade ansträngningen i ovan nämnda muskler skapar en konstant dragning i senan på utsidan av knäet som börjar smärta när den inte får vila. Den förkortade senan kan också börja nöta mot ett benutskott som sitter på lårbenets utsida och det ger upphov till smärta.

En sak som vi ser ofta är att personer som springer med fötterna pekandes utåt och personer som har pronation lättare råkar ut för löparknä. Detta beror på att i båda fallen sjunker fotvalven ner varje gång man sätter ner foten i marken och musklerna på utsidan av benet kommer vilja kompensera genom att spänna sig i ett försök att stabilisera.

Vi ser också att personer där lårbenet roterar inåt och knäna faller in mot mitten när foten träffar marken har större risk för att utveckla löparknä.

Allt detta har en gemensam nämnare, nämligen antingen svaga eller obalanserade posturala muskler från fot upp genom höft, bäcken och ländrygg.

Traditionell behandling

Generellt sett är rådet att vila från den aktivitet som skapar smärtan och när det inte längre gör ont kan prova igen. Börja lätt och trappa upp långsamt för att hitta hur mycket belastning du tål utan att det smärtar. Ett annat traditionellt råd är att stretcha utsidan av låret och utsida/framsida av höften för att skapa en avlastning på de ansträngda musklerna.

Kan Postural Yoga hjälpa mig att bli av med löparknä?

Eftersom den allra vanligaste orsaken till löparknä är muskulär obalans kan Postural Yoga vara exakt det du behöver för att bli av med ditt löparknä och kunna komma tillbaka till löpning eller annan aktivitet på den nivå du vill vara. Förutom de traditionella råden ovan rekommenderar vi grundkursen – klicka här – för att ta tag i problemet från grunden.

Risken om man bara följer de traditionella råden är att grundproblematiken kvarstår. Så fort du har vilat och stretchat bort smärtan och är redo att gå ut och springa igen är risken stor att smärtan kommer tillbaka så fort du ökar belastningen.

Vi rekommenderar istället att i kombination med att vila och att stretcha utsida/framsida lår, aktivera dina hållningsmuskler för att skapa balans så att du sedan kan belasta ditt knä hur mycket du vill utan att smärtan kommer tillbaka.

Kan jag söka vård för behandling av löparknä?

I vissa extrema fall kan man söka vård och få kortisonspruta för att lindra smärtan och i ännu mer extrema fall kan man förlänga senan på utsidan av knäet med hjälp av operation. Vi rekommenderar starkt att innan man vidtar dessa typer av åtgärder har provat att balansera upp muskulaturen och aktivera de posturala musklerna för att se om man kan komma åt problematiken den vägen.