Logga in

Glömt lösenordet?
Har du inget konto? Bli medlem
Påminnelser

Påminnelser

Mailutskick

Mail skickas ut ca 1-2 gånger/månad

Påminnelser Live

Påminnelser skickas ut 1 timme innan sändningen startar. Inför Q&A och gratisevent skickas även mail ut dagarna innan.

Observera att du som medlem alltid kommer att få viktiga mail så som uppdateringar, orderbekräftelser m.m.
Vissa inställningar kan ta upp till 24 timmar innan de aktiveras

Ställ in alla utskick

Ställ en fråga

Inskickade frågor besvaras under våra Q&A (frågestunder) som hålls för medlemmar varje månad.

*” anger obligatoriska fält

Valfritt (för eventuella svar eller kompletteringar)
Hidden
Viktigt!
Tekniska frågor och medlemsfrågor mailas direkt till info@posturalyoga.com.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Golfarmbåge


Golfarmbåge kallas det när du har symptom där det smärtar på insidan av underarmen i höjd med armbågen. Det är handledens böjarmuskler som blivit överbelastade och eventuellt har muskelfästet blivit inflammerat.

För de flesta som får golfarmbåge är inte golfspelande orsak till besvären utan andra aktiviteter som enformigt belastar musklerna i underarmen som till exempel spika och skruva.

Vad är orsaken till golfarmbåge?

När du arbetar med händerna och armarna ska belastningen som påverkar kroppen fördelas genom handleden, armbågen, axeln och ner genom ryggraden till höfterna. Om du står upp ska belastningen kunna fördelas ända ner till fötterna. Den verkliga orsaken till golfarmbåge är därför inte det ensidiga arbetet du har utsatt underarmen för utan din kropps bristande förmåga att använda hela kroppen som stötdämpare.

Testa om du har golfarmbåge

Ett test du kan göra för att få en fingervisning om det är golfarmbåge du har drabbats av är att lägga handflatan mot benet, ett bord eller ett annat motstånd och försöka böja handleden, alltså pressa lite lätt med handflatan mot motståndet. Om det då smärtar på insidan av armbågen kan det vara så att det är just golfarmbåge.

Andra symptom kan vara att du tappar kraft och känner dig svag i handen vid tung belastning eller att du känner dig stel i armbågen med ursprung på armbågens insida.

Hållningen påverkar belastningen på armbågen

Ofta handlar det om att axeln är i fel position. Det är inte helt ovanligt att axeln är framskjuten. När axeln är framskjuten måste handleden, armbågen och ibland axeln ta den största smällen.

Om vi tittar vidare på kroppen som helhet så är det inte alltid att grundorsaken till golfarmbågen sitter i axeln. Det kan vara så att det enbart är axeln som är boven, men många gånger har axeln hamnat ur position till följd av att bristande stabilisering i höfterna.

Prova själv att stå upp och “dra in svansen mellan benen” och se vad som händer med axlarnas position. Om du har slappnat av i överkroppen kommer axlarna att skjutas fram. Höftens position påverkar alltså axlarna som i sin tur påverkar armbågen.

Traditionell behandling av golfarmbåge

Om du har drabbats av golfarmbåge är det bra att låta bli de rörelser som triggar smärtan. Ofta försvinner då symptomen av sig själv men om du inte gör någon typ av rehabilitering kommer besvären att komma tillbaka om du belastar armen liknande igen.

Traditionell rehab för golfarmbåge innefattar övningar för att stretcha och stärka musklerna i underarmen. Detta är bra för att påskynda läkningen genom att skapa cirkulation och du tränar musklerna till att tåla mer belastning innan besvären uppstår. Tyvärr har man sällan tagit reda på varför just du har en tendens att överbelasta underarmens böjarmuskler och besvären kan komma tillbaka om du går tillbaka till samma typ av arbete som skapade problemet i första steget.

Det är inte ovanligt med kortison som behandling av golfarmbåge. Ofta ger kortisonsprutan en ganska omedelbar lindring av smärtan och kan i vissa fall vara nödvändigt om du av en eller annan anledning inte kan vila från det som skapar smärtan. Risken med detta är att du fortsätter att skada kroppen om du inte samtidigt jobbar med att lösa grundorsaken. I de fall där det inte är absolut nödvändigt att behandla med kortison är det en fördel att låta bli och istället behandla med hjälp av träning.

Postural Yoga som behandling av golfarmbåge

I jämförelse med det traditionella sättet att behandla golfarmbåge lyfter Postural Yoga fokus från armbågen och jobbar med kroppen som en helhet.

Smärtan betraktas som ett symptom på att musklerna i området är överbelastade och man jobbar istället med orsaken till överbelastningen. Tidigare har man trott att orsaken till överbelastningen endast kommer utifrån, men det har visat sig att det oftare handlar om bristande styrka i kroppens stabiliserande muskler. Med Postural Yoga jobbar du igenom alla kroppens stabiliserande muskler och du får på så sätt bättre förutsättningar att läka ut golfarmbåge och förhindra att det uppkommer igen.

Vi rekommenderar att börja med grundkursen – klicka här – där får du en grundlig genomgång av de posturala musklerna i hela kroppen.

Resultatet blir att musklerna i underarmen kan slappna av och den eventuella inflammationen kan läka ut. När den verkliga grundorsaken är löst kommer risken för återfall minska och du kommer att tåla högre belastning än tidigare.