Logga in

Glömt lösenordet?
Har du inget konto? Bli medlem
Påminnelser

Påminnelser

Mailutskick

Mail skickas ut ca 1-2 gånger/månad

Påminnelser Live

Påminnelser skickas ut 1 timme innan sändningen startar. Inför Q&A och gratisevent skickas även mail ut dagarna innan.

Observera att du som medlem alltid kommer att få viktiga mail så som uppdateringar, orderbekräftelser m.m.
Vissa inställningar kan ta upp till 24 timmar innan de aktiveras

Ställ in alla utskick

Ställ en fråga

Inskickade frågor besvaras under våra Q&A (frågestunder) som hålls för medlemmar varje månad.

*” anger obligatoriska fält

Valfritt (för eventuella svar eller kompletteringar)
Hidden
Viktigt!
Tekniska frågor och medlemsfrågor mailas direkt till info@posturalyoga.com.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Gamnacke

Gamnacke är en hållningstyp som känns igen på att huvudet är i en framskjuten position. Det finns olika grader av gamnacke, alla som inte har örat rakt ovanför axeln har någon grad av gamnacke.

Större delen av Sveriges befolkning över 15 år har idag gamnacke eller början till gamnacke. Vi ser mer och mer tendenser till gamnacke även hos barn i och med att de blir stillasittande allt lägre ner i åldrarna.

När huvudet är placerat framför axlarna ökar belastningen på kotpelaren. Musklerna i övre delen av ryggen och nacken får jobba väldigt hårt för att hålla huvudet upprätt. Efter en längre tid med den ökade belastningen kan en knöl bildas i övergången mellan nacken och ryggen, vilket är kroppen sätt att försöka skydda sig från den ökade belastningen.

Varför får man gamnacke?

När man har gamnacke är ofta bröst- och halsmuskler samt musklerna i översta delen av nacken korta och spända samtidigt som musklerna i nedre delen av nacken och övre delen av ryggen är svaga. Anledningen till detta anses vara att många spenderar alltmer tid framför dator, surfplatta och mobiltelefon med huvudet böjt framåt.

Problemet sitter egentligen inte enbart i nacken. Nacken är en del av ryggraden och påverkas därför av hur resten av ryggraden är positionerad. T.ex. om ländryggen är för platt eller bröstryggen är för rundad kommer nacken att reagera på det och huvudet skjuts fram som resultat.

För att ländrygg, bröstrygg och nacke ska kunna ha neutral kurvatur med minimal belastning krävs det att dina posturala muskler (djupa hållningsmuskler) är aktiva. Om de inte är aktiva rundas ryggraden bakåt och ofta skjuts huvudet fram som ett resultat av det. När huvudet väl är i en framskjuten position blir de ovan nämnda hals- och nackmusklerna korta och spända för att hindra huvudet att tippa ännu mer framåt.

Med svaga hållningsmuskler orkar inte kroppen stanna i en god hållning vid användandet av dator, surfplatta och mobiltelefon. Kroppen går inte heller tillbaka till en god hållning efter användandet och huvudets framskjutna position blir en vana.

Gamnackens symptom och konsekvenser

Konsekvenserna av gamnacke är både estetiska och fysiska. Fysiska symptom som huvudvärk, yrsel, smärta i nacke och axlar är inte ovanliga vid gamnacke. Ont i rygg, armbågar och handleder kan också komma av huvudets framskjutna position.

Du kan träna bort din gamnacke!

Eftersom gamnacke många gånger kommer från svaga hållningsmuskler går det väldigt ofta att träna bort sin gamnacke genom att få bättre hållning.

Övningar för att motverka gamnacke bör därför rikta sig till att återskapa rörlighet och en neutral kurvatur i hela ryggraden samt stärka posturala muskler. Ofta blir man av med sin gamnacke på detta sätt, helt utan eller med väldig lite fokus på nacken. Nackens position är helt och hållet beroende av hur resten av ryggraden är positionerad.

Ett problem med övningar mot gamnacke

Det finns många övningar mot gamnacke som beskriver hur du kan stretcha de stela musklerna i nacke och hals samt stärka de som blivit svaga. Det kan vara en bra idé att använda sig av dessa övningar om gamnacken kvarstår efter att resten av ryggraden har kommit tillbaka till neutral kurvatur. Om ryggraden inte har neutral kurvatur när dessa övningar används finns det risk för att skapa överrörlighet och felaktig belastning på nackens kotor.

Behandling av gamnacke med Postural Yoga

Du kan göra en hel del själv hemma för att bli av med din gamnacke. Se över dina vanor och notera om du ofta hamnar i en ihopsjunken hållning när du sitter, ligger och står.

Många sover på rygg med höga kuddar, vilket leder till att bröstryggen och nacken vänjer sig vid att vara i en framåtböjd position. Behöver du ha en hög kudde för att sova bekvämt på rygg är du troligtvis stel i bröstryggen och behöver öka rörligheten där innan du kan sova på lägre kuddar eller helt utan kudde.

Enkla tips

Se till att ta pauser i ditt sittande och sträck på dig med jämna mellanrum. Rulla axlarna bakåt för att få cirkulation i nacke och axlar. Böj dig framåt, bakåt och åt sidorna för att mjuka upp ryggraden, det räcker långt!

Utöver ovan nämnda tips rekommenderar vi att gå grundkursen – klicka här – för att aktivera de posturala musklerna, skapa en neutral kurvatur genom hela ryggraden och på så sätt minska eller helt träna bort gamnacken.